Portal
Forum
Shoutbox
Chat
Album
Szukaj
Znajdź osoby
Zaproś użytkownika
Zaloguj
Preferencje
Prywatna galeria
Nasze aparaty i implanty
Ulubione tematy
Użytkownicy
Galeria użytkowników
Grupy
Rangi
Statystyki
Lista uśmieszek
Lista ankiet
Blogi
Blogowe nowości
Mapa Google
Gry Online (flash)
Gry Online
Video
Regulamin
FAQ

Menu
Regulamin  | FAQ  | Szukaj  | Znajdź osoby  | Chat  | Użytkownicy  | Grupy  | Statystyki  | Lista uśmieszek  | Album   
   Rejestracja | Zaloguj    Kontakt
Design Dotacja Video Download Shoutbox
Blogowisko FAQ Blogi Blogowe nowości
 All Deaf - Forum dla niesłyszących, słabosłyszących i nie tylko.

Reklama

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Matrix
2008-04-05, 13:04
Język migowy na ulicy
Autor Wiadomość
malina 
świeża malina

Profesor

Woj.: dolnośląskie
Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
waga

Poziom: 29
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2007-09-24, 19:56   Język migowy na ulicy

jak to jest że wcale nie widać języka migowego na ulicy... często się zdarza że ludzie idąc migają do siebie a jak tylko zauważą jakiegoś słyszaka przestają migać???? jak to jest dlaczego??? przecież czy nie warto byłoby przyzwyczaić ludzi słyszących do widoku niesłyszących migaczy??? może wtedy nie obserwowaliby tak gdy są migające jednostki????

Podobne tematy:
Język migowy już nie tak obcy
[USA] Język migowy w przestrzeni kosmicznej
Język migowy dla urzędników
Język migowy w urzędzie w Kielcach
Język migowy dla urzędników

"nawet sama umiejętność czytania w obcym języku wystarczy, by stać się podmiotem dwujęzycznym"- D. Bouvet
Postaw piwo autorowi tego posta

Poziom: 29 HP   5%   107/2142
   MP   100%   1022/1022
   EXP   77%   73/94
Linki sponsorowane
Status: Online
Pinka
[Usunięty]

Poziom: 34
Wysłany: 2007-09-25, 14:14   

W dużym mieście to łatwo może złapać osób słyszących migających. Słyszące wolą migać z osobami migającymi bo im łatwo zapamiętają kilku słów migania. A rzadko do siebie słyszące migają.
Zauważyłam, że słyszące chętnie nauczą się języka migowego i nawet chwalą się umieć miganie publicznie przy ludzi. We Wrocławiu słyszące chętnie zapisują na języka migowego na Uniwersytecie. Niesłyszące nauczą słyszących migać.
Moja grupa części osób nie interesują języka miganego, ja ich nie przeszkadzam i jest mi obojętnie. Jeśli ktoś chce nauczyć się miganie, to proszę.
Wiem, dlaczego ludzie przestają migać wśród słyszących, bo inaczej wyśmiewają z nimi. Ale coraz słyszące nie przejmuję się z wyśmiewaniami i uważają że to pięknie styl migania.
No nie musimy sie bać i cieszymy się miganie swobodnie.

Właśnie zastanawiam się, czy wstydzisz sie migać wśród słyszących? Bo nic nie pisałaś o sobie i co uważasz, jesteś słysząca :)

Poziom: 34 HP   5%   161/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   35%   44/124
malina 
świeża malina

Profesor

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
waga

Wysłany: 2007-09-25, 19:25   

ja osobiście nie wstydzę się migać wśród słyszących i to Basiulka może potwierdzić bo często migamy ze sobą nawet idąc przez miasto, nawet jak siedzimy w jakimś barze to robimy takie badania siadamy i zaczynamy migać popijając piwko i sprawdzamy ile osób nas obserwuje... a u nas zazwyczaj tak jest że chodzą biedni ludzie i proszą o pieniądze i ja zawsze sie zapominam i mówię na głos "nie mam pieniędzy" i wtedy zawsze cisza jest w pubie bo dziwne żeby osoba migała i gadała a dla mnie to normalne :hihi3: a ludzie robią wielkie oczy, ale już powoli zaczynają się przyzwyczajać... co mi nie przeszkadza żeby migać w każdym miejscu... ale nie lubię jak mnie ciągle zaczepiają i pytają która godzina żeby sprawdzić czy mówię i słyszę dla mnie to zabawne.....

"nawet sama umiejętność czytania w obcym języku wystarczy, by stać się podmiotem dwujęzycznym"- D. Bouvet

MP   100%   1022/1022
   EXP   77%   73/94
Basiulka 
długi sen,krótkie życie
Profesor

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
bliznieta

Piwa: 1/3
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2007-09-25, 21:21   

Niom dokladnie tak robi malina,że ze mna miga na ulicy a ja wole rozmawiac :D Tak to jest ze malina chce nauczyc coraz to lepiej migac a ja coraz to lepiej mowic i nawzajem pomagamy :P Ja sie nie wstydze migac na ulicy i normalnie jak chodze po miescie z rodzicami to migam,owszem ze ludzie niektorzy sie gapia ale dla nas to normalne :)

Nie boj sie ekperymentow i nowych rozwiazan.
"Inne"nie musi byc gorsze:)

MP   100%   1022/1022
   EXP   78%   74/94
Agnessa 
Wysokozaawansowany

Poziom: 23
Wysłany: 2007-09-25, 21:24   
   Adres WWW: http://agnessa.fotka.pl

Ja nie wstydze sie migac przy ludziach. W duzych miastach mozna czesto spotkac osoby migajace :) Czesto miewalam takie sytuacje. Z jedna wybieralam sie do miasta tramwajem/autobusem, w tramwaju/autobusie chcialam pogadac z nia migajac, a ona prosila, abym nie migala :] Spytalam sie jej, dlaczego wstydzi sie tego? Ona milczala, wiec tlumaczylam jej, ze w dzisiejszych czasach ludzie rozumieja i szanuja nieslyszacych poslugujacych sie jezykiem migowym i nie ma czego sie wstydzic migania w miejscach publicznych. No i zaczela pogadac ze mna w tramwaju/autobusie :) Mam kilku znajomych slyszacych, ktorzy nie wstydza sie migac ze mna publicznie :D

Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   41%   27/65
bumerang 
Nowy

Poziom: 5
Wysłany: 2008-03-13, 11:09   

W dużych miastach takich jak Wrocław, język migowy migających głuchych na ulicy lub w instytucjach publicznych jest czymś naturalnym i ludzie nie zwracają na to uwagi. Inaczej się przedstawia miganie w małym miasteczku lub na wsi. W małych miejscowościach ( powiedzmy do 10tys. mieszkanców) widok migających budzi sensacje u słyszacych a zwlaszcza u dzieci. Przekonałem się o tym jak przyjechałem w odwiedziny do kolegi mieszkającym w małej mieścinie. Przed wyjściem na spacer z jego domu kolega mnie pouczyl abyśmy migali kiedy wokół nie będzie żywej duszy. Na moje pytanie czy się wstydzi migać? odparł że tylko w swoim miasteczku, bo ludzie go znają i jest uwazany za poważną osobę, a miganie może porównać go do pajaca. Więc ze sobą konspiracyjnie migaliśmy :D konspiracja niestety nie udała się, ktoś nas zauważył. Kolega był troszkę :oops: kiedy zebrała się mała grupka gapiów i na mnie był troszkę :x . Ponieważ ja dobrze normalnie mówię i migam językiem migowym tzw SJM, więc zacząłem jednoczesnie mówić na głos i migać do kolegi mało znaczącą sprawę. O dziwo, gapie popatrzeli i sobie poszli, zrozumieli że my jesteśmy tacy sami jak oni, że rozmawiamy o tych samych sprawach życiowych co inni. Kolega był zdziwiony czemu nagle gapie odeszli, wytłumaczyłem mu że troche trzeba znać się na psychologi ludzkiej. A tak na marginesie; trwa walka wśrod nas ludzi "świata ciszy" który język migowy uznać za oficjalny w Polsce, są zwolenicy PJM i SJM. Dylemat jest trudny za i przeciw. Po przeczytaniu na forum gazeta.pl http://forum.gazeta.pl/fo...0085&a=76634514 zrozumiałem że jednak SJM jest korzystniejszy dla nas, choć wymaga więcej wysiłku w edukacji myślowej.

Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   61%   8/13
canonka 
Średniozaawansowany

Poziom: 9
Wysłany: 2008-03-13, 14:23   

Ja wole PJM :) Nikt mnie nie zmusi zebym zmienila na SJM. Wiecej szczegolow bylo omawiane na konferencji "Glusi Maja Glos (Przebudzenie)" w Warszawie. Jesli ktos chce dowiedziec sie wiecej, to trzeba poszukac innych zrodel. Tutaj nie moge dawac linka, dlatego, ze regulamin tego nie pozwala. Pozdrawiam PJM :)

Poziom: 9 HP   0%   0/193
   MP   100%   92/92
   EXP   65%   13/20
molllia 
molllia
Początkujący

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
waga

Postawił 2 piw(a)
Poziom: 7
Wysłany: 2008-03-13, 14:58   

bumerang,
przezpraszam ze pytam nie na ten ogolny temat.Ale slyszalam te skroty, tylko nie moge je skojarzyc, mozte i tez zapomnialam :oops: .PJM i SJM, mysle ze to zwiazane z slaboslyszacymi czy zwiazane z jezykiem migowym?nie bardzo niewiem tez jaka to jest roznica PJM i SJM.
Z gory dziekuje, za informacje.
A co do bumerangu, to rzecz jest w tym jasna.Ale nie tylko w tym kraju sie tak dzieja.gdy ja jestem na ulicy z osoba nieslyszaca i poslugujemy sie jezykiem migowym.To dla mnie zupelnie jest normalne, nie zwracam na ich uwage. W przypadku np. w restauracji, mozemy sie do wszystkich usmiechac serdecznie, a wtedy zrozumiemy nawzajem z innymi ludzmi. W malych wioseczkach, to jest faktycznie malutka "tragedia", najczesciej to zwracaja na to uwage z szerokimi oczyma. Kiedys mi jeden znajomy slyszacy opowiadal mi ze jechal autobusem z nieslyszacymi i poslugiwal sie jezykiem migowym, a ten slyszy, co inni mowia, "wysmiewiskiem" moj znajomy slyszacy wkurzyl sie w koncu na tych ktorzy wysmiewali to zwrocil na nich i powiedzial na glos zeby usiedli gdzies indziej, (dlatego w tym poscie napisal bumerang ze uwazaja za "pajaca" dlatego wysmiewaja)To oczywiscie przykra sprawa. :( Jeszcze jedna sprawa w tym rzecz ze ,musze jednak przyznac sie do tego zauwazylam ze ci wiecej osob w Polsce (czyli moze nie tylko w Polsce) najbardziej wstydza sie.Podobno w Polsce nie maja zadnego respektu co do jezyka migowego na publicznosc, ja tylko przypuszczam, ale niewiem jak jest waszym zdaniem. Bo z drugiej strony ja jestem czesto zza granica w Niemczech i tu tez mam znajomych osoby nieslyszacych, jest zupelnie normalne na publicznosc.Zupelnie serdecznie i otwarcie, czesto tu w miescie spotykam przypadkiem na ulicyc tychh osob. :tiaaa4:
Pozdrawiam.

Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   50%   8/16
Pinka
[Usunięty]

Poziom: 34
Wysłany: 2008-03-13, 18:36   

molllia napisał/a:
nie bardzo niewiem tez jaka to jest roznica PJM i SJM.

SJM - Systemowiec Język migowy (sztucznie)
PJM - Polski Język migowy (naturalnie)

Głusi migają naturalnie PJM, a nie każde słyszące migają sztucznie po kursie. Na kurs języka migowego nauczają się SJM. Tych tematów już poruszali.

Poziom: 34 HP   5%   161/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   35%   44/124
molllia 
molllia
Początkujący

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
waga

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2008-03-13, 18:53   

Pinka,
dziekuje za informacje, ale juz niedawno wyslano mi na PW o tej iformacji, teraz doskonale juz wiem. :wink:
Pozdrawiam :tiaaa4:

MP   100%   62/62
   EXP   50%   8/16
bumerang 
Nowy

Wysłany: 2008-03-13, 23:52   

Milllia, ja ci chcę dokładniej konkretniej wytłumaczyć czym się różnią oba języki w komunikowaniu się.
PJM - Polski Język Migowy zbliżony do naturalnego języka głuchych, który przez długie lata się samoistnie wykształcił, aczkolwiek w Polsce w miejscach po trzech zaborcach tzn w Galicji (zabór Austriacki), w Wielkopolsce (zabor Pruski) i w królestwie Polskim (zabór Rosyjski) naturalny język migowy jeszcze przez długie lata różnił się między soba, ale po upływie czasu język migowy stopniowo się ujednolicał dzięki migracji głuchych z jednego rejonu do drugiego. Więc PJM jest językie zakodowanym w odpowiednie znaki nie współpracujące z językiem gramatycznym lecz bardziej przypominającym pisanie po głuchoniemsku. Przyznam się że czasem otrzymuję listy pisane od głuchych po głuchoniemsku i bardzo trudno jest mi treść tego listu zrozumieć ale gdy czytam list i jednoczesbie migam to treść listu staję się dla mnie zrozumiała.
A teraz do sedna rzeczy. SJM - Systemowy Język Migowy, stworzony przez słyszących językoznawców tłumaczy języka migowego na bazie PJM, w tym tylko różniący się że PJM został uszlachetniony przystosowany do osob znających przynajmniej dość dobrze ojczysty język polski, migając wg wypowiadanych lub pisanego gramatycznie języka polskiego. Podam przyklad w SJM - jak już wspominałem znaki migowe są stosowane na bazie PJM tylko szczegółowo obrobione aby pasowały do wymowy gramatycznej Własnie w TV tłumaczy sie w SJM tak jak mówi lektor albo spiker i tłumaczy się słowo po słowie. Naturalnie jest że jeżli dziecko głuche nauczy się czytać i pisać ze zrozumieniem to dla niego będzie korzystniejsze komunikowanie się w SJM. No ale nie jestem specjalistą od tego jezyka lecz tylko sugeruję swoją opcję punktu widzenia i każdy ma prawo inaczej interpretować w kwestii mej wypowiedzi.

MP   100%   38/38
   EXP   61%   8/13
malina 
świeża malina

Profesor

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
waga

Wysłany: 2008-03-14, 09:57   

nie prawda SJM nie jest korzystniejszy do komunikowania sie pomiędzy osobami niesłyszącymi, gdyż nakazuje aby każdy wyraz był zamigany i nie wolno w nim tworzyć skrótów, jest nie wygodny w takiej komunikacji....SJM służy zazwyczaj do nauki języka polskiego mówionego i pisanego, i dlatego słyszącym łatwiej jest sie go nauczyć...więcej pytań na innym temacie jak Was to interesuje to zróbcie nowy temat a będziemy gadać tu jest uinny temat

MP   100%   1022/1022
   EXP   77%   73/94
bumerang 
Nowy

Wysłany: 2008-03-14, 11:12   

Malina, może masz racje aby założyć nowy wątek o języku migowym. Muszę ci przyznać rację ze dla prostych ludzi głuchych czy głuchoniemych PJM jest łatwiejszy w komunikowaniu się. Dobrze byłoby aby osoby niesłyszące znały dobrze oba języki migowe tzn PJM i SJM.
Opowiadał mi pewien tłumacz przysięgły w sądzie jak on tłumaczył pewnej głuchej kobiecie która złożyła pozew do Sądu przeciwko męzowi o pobicie. Mąż wynajął dobrego obrońce. Obrońca pozwanego męża zadawał podchwitliwe pytania powódce, a tłumacz tłumaczył dokładnie słowo do słowa czyli tłumaczył w SJM. Niestety powódka nie rozumiała w dosłownym znaczeniu tych pytań, odpowiadała w innym sensie, co też wykorzystał adwokat na korzyść pozwanego. W Sądzie nie wolno zmieniać tłumaczonych słów na skróty czyli na PJM, bo adwokat by od razu zwrócił uwage na przeinaczanie faktów.
Malina, ja nie jestem wrogiem PJM tylko chodzi mi o to żeby głusi rozumieli w sensie duchowym świat ludzi słyszących, aczkolwiek nie na 100%, bo nie wszystko jest do zrozumienia przez ludzi niesłyszących świata słyszących. Najważniejsze to aby głusi nauczyli się czytać i pisać ze zrozumieniem na przykładzie znanej " poznanianko-wrocławianki Agi", która wysoko pnie się w górę dzieki swemu uporowi, obecnie studiuje, a kariera stoi przed nią otworem, chwała jej za to.
Każdy człowiek jest istotą rozumną (homo sapiens) niezależnie czy jest słyszący czy głuchy. Słyszącemu jest łatwiej zdobyć wiadomości i wiedzę bo jest ze wszystkich stron bombardowany wiadomościami a głuchy musi sam walczyć o te wiadomości a jeszcze lepiej gdy ma pomocną osobę logopedę oraz ze strony rodziny. Jest takie powiedzonko: "dla chcącego nic trudnego", musi być tylko motywacja czyli doping. W obecnych czasach wysokiej technologi ery komputerowej wierzę że mój postulat jest do spełnienia, czego i wszystkim niesłyszącym tego życzę. Pozdrawiam.

MP   100%   38/38
   EXP   61%   8/13
molllia 
molllia
Początkujący

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
waga

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2008-03-14, 15:17   

bumerang, malina,
Zgadzam sie z waszymi opisniami. a tak czy widzieliscie ten link?
Pozdrawiam :tiaaa4:
http://pl.youtube.com/watch?v=8Rh4UB3xEG0
to wygodne do zrozumienia, po tym ogladaniu. Sory ze tu pisze(chyba to nie na ten temat, ale jak widze ze nie ma nowego watku)

Ostatnio zmieniony przez molllia 2008-03-14, 15:18, w całości zmieniany 1 raz  

MP   100%   62/62
   EXP   50%   8/16
Justyna1985 
Baby to Skarb!
Zaawansowany

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
rak

Chiński zodiak:
bawol

Postawił 1 piw(a)
Poziom: 17
Wysłany: 2008-03-17, 00:11   

No no ciekawe w tym przykładem :) co ty podalas link (mollia)

Poziom: 17 HP   1%   6/630
   MP   100%   301/301
   EXP   48%   20/41

Dodaj do:  Wypowiedź dla Blip  Wypowiedź dla MySpace  Wypowiedź dla Twitter  Wypowiedź dla Flaker  Wypowiedź dla Grono  Wypowiedź dla Gadu Gadu Live  Wypowiedź dla Œledzika  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu