Portal
Forum
Shoutbox
Chat
Album
Szukaj
Znajdź osoby
Zaproś użytkownika
Zaloguj
Preferencje
Prywatna galeria
Nasze aparaty i implanty
Ulubione tematy
Użytkownicy
Galeria użytkowników
Grupy
Rangi
Statystyki
Lista uśmieszek
Lista ankiet
Blogi
Blogowe nowości
Mapa Google
Gry Online (flash)
Gry Online
Video
Regulamin
FAQ

Menu
Regulamin  | FAQ  | Szukaj  | Znajdź osoby  | Chat  | Użytkownicy  | Grupy  | Statystyki  | Lista uśmieszek  | Album   
   Rejestracja | Zaloguj    Kontakt
Design Dotacja Video Download Shoutbox
Blogowisko FAQ Blogi Blogowe nowości
 All Deaf - Forum dla niesłyszących, słabosłyszących i nie tylko.

Reklama

Poprzedni temat :: Następny temat
język migowy z książki

czy z książek można się nauczyc dobrze języka migowego?
tak na pewno
9%
 9%  [ 1 ]
tak mi się wydaje
54%
 54%  [ 6 ]
nie jestem pewien
18%
 18%  [ 2 ]
nie, nie można
18%
 18%  [ 2 ]
nie wiem
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 11
Wszystkich Głosów: 11

Autor Wiadomość
malina 
świeża malina

Profesor

Woj.: dolnośląskie
Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
waga

Poziom: 29
Pomogła: 1 raz
  Wysłany: 2006-08-06, 22:39   język migowy z książki

Jestem ciekawa co o tym sądzicie? W mojej okolicy większośc osób uważa ż edo nauki migowego wystarczą książki i oczywiście jak się wszystko dokładnie człowiek nauczy na "blaszkę" powinnien wszystko umiec :roll:
Ja mam 100% pewności że tak nie jest :smutnonie:

Czy spotkaliście osoby które uczyły się języka migowego tylko z książek, nie mając wcześniej kontaktu z osobami niesłyszącymi? Jak się wam migało ? dało się wogóle porozumiec?

uzasadnijcie czy widzieliście książki do języka migowego i co można byłoby w nich zmienic, aby polepszyc naukę języka przez osoby słyszące?

Podobne tematy:
kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajski masaz stop warszawa koszalin k
[USA] Język migowy w przestrzeni kosmicznej
Założenia do projektu do ustawy o języku migowym trafiły do konsultacji społecznych
Wideo - Język migowy: Alfabet palcowy z polskimi znakami
[USA] Tłumacz języka migowego, który tłumaczy muzykę

"nawet sama umiejętność czytania w obcym języku wystarczy, by stać się podmiotem dwujęzycznym"- D. Bouvet
Postaw piwo autorowi tego posta

Poziom: 29 HP   5%   107/2142
   MP   100%   1022/1022
   EXP   77%   73/94
Linki sponsorowane
Status: Online
Picasso 
Creative Graphic Artist ;-)
Profesor

Flaga i kraj:
Poland

Poziom: 31
Wysłany: 2006-08-06, 23:00   

Otoż kiedyś pożyczyłem mojej kuzynce książka (ma ciemnoniebieska oprawa) słownik j.miganego zawierający około 2500 znaków miganych wyd. Hanzel PZG W-wa - ona mi przyznała kiedyś, iż czasami jej nie da się jakoś rady z korzystania się z niej, wówczas gdy w tej książce są jakieś 2500 zdjęć razem z 'wskazującymi znakami' i dlatego czasami się pomyliła w samonauce j. miganego z tą ksiażką pokazując do mnie na migi to dlatego jej wiele razy skorygowałem jej błędy niektórych znaków na migi :chaos2: .

Częsciej przeważnie czasami niektóre osoby słyszące chcące nauki j. miganego mają z trudnoscią w rozeznaniu się z tymi znakami wskazującymi pokazanych na zdjęciu z niektórych z 2500 znaków (na zdjęciu czarno-białym) :roll: .

My status

Poziom: 31 HP   5%   126/2536
   MP   100%   1211/1211
   EXP   96%   100/104
Kopciuszek 
Głuchy-ósmy cud świata

Profesor

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
ryby

Chiński zodiak:
kot

Piwa: 5/3
Poziom: 33
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2006-08-07, 14:03   

Mogę wam powiedzieć że nauka z ksiązki niewiele da nawet ja nie umiem czytać z ksiązki języka migowego niektóre wogule niewiem jak sie miga dlatego ksiązka wszystkiego sie nie da nauczyć musi byc osoba niesłyszaca lub doświadczona osoba która ukończyła kurs języka migowego ,słów języka migowego jest ich około 6000 bardzo duzo!. Jak osoba która bardzo dobrze miga to druga osoba może nauczyć sie migać łatwo i wygodnie niż z ksiązką.
A niektóre osoby potrafią przeczytać co jest pokazane znaki jezyka migowego, ale pod warunkiem jezli ta osoba potrafi coś zamigac, to łatwiej się czyta niz ta niedoświadczona osoba co nigdy w zyciu nie migała. Cóż bardzo trudno stwierdzić czy nauka z ksiązki bedzie bardzo dobrze migac. Dlatego ja głosowałam na nie jestem pewna. Bardzo trudno w to stwierdzić :-| :?

Poziom: 33 HP   6%   178/2982
   MP   100%   1424/1424
   EXP   96%   113/117
Mikosz 
;-)

Super Profesor Świata

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
wodnik

Chiński zodiak:
dzik

Piwa: 4/5
Poziom: 39
Wysłany: 2006-08-07, 14:15   
   Adres WWW: www.taxi-elita.pl

Co do mojego zdania na ten temat to odpowiedzi kieruje na wyższy post Kopciuszka :tiaaa4:
Z nia sie zgodze ze iż z ksiazki jest trudno nauczyc. Szczerze momentami nie zrozumiałem o co chodzi... Bez sensu drukuja ksiażki.
Radze na przyszlosc wszystkim slyszacym dziewczynom / chlopcom poszukac osoby nieslyszacej w swoim miescie. Zawsze szybciej i latwiej oraz swobodniej sie nauczy... :tiaaa4: Nie wyobrażam sobie abym sie nauczył z ksiazek :roll:
Sa tez kursy j. migowego w dużym mieście...

My status

Poziom: 39 HP   8%   374/4676
   MP   100%   2232/2232
   EXP   33%   53/160
martucha09 
Be Happy
Wysokozaawansowany

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
panna

Postawił 2 piw(a)
Poziom: 25
Wysłany: 2006-08-07, 19:59   

z ksiązki np stare znaki to można się jeszcze nauczyć, ale nie nowe znaki od Szczepankowskiego. Bo musiałam się uczyć aż 3 częsci na olimpiade to po prostu gubiłam się a czasem nie wiedziałam jak zamigać bo są same tesksty bez obrazków.
Uczyłam się pół roku te 3 częsci czyli 1500znaków i nic z tego nie pamiętam wszystkiego dokładnie, bo za dużo znaków jest bardzo podobnych do siebie :!: :roll:
i jak byłam na olimpiadzie to zajełam 10 miejsce :oops: :oops: :oops:
ale za to w naturalnym jezyku migowym, czyli miałam przetłumaczyć z testu A4 na jezyk naturalny to mi poszło b.dobrze o wiele wiele lepiej niż w tym stucznym. Niektóre osoby wiedzą które miejsce wtedy zajełam :tiaaa4: a olimpiada odbyła się w Sławnie

A naj lepiej to się uczyc jezyka migowego z filmu. bo jest plyta z j. migowym oczywiscie ze z nowymi znakami. wtedy wiesz i mozna skojarzyc jak sie miga :)

Pozdrawiam

Przez lilijne szopenowe ręce.
(...)

Poziom: 25 HP   3%   44/1490
   MP   100%   711/711
   EXP   8%   6/73
macgyver 
Nowy

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
waga

Poziom: 5
Wysłany: 2006-08-10, 21:27   

Tak jak niemieckiego, czy angielskiego, migowego nie można nauczyć się tylko z książki. Gdybym uczył sie angielskiego tylko z książki i spodkał kogos kto mówi po angielsku nie dogadałbym się. Tak samo jest z migowym. :wink:

Poziom: 5 HP   0%   0/81
   MP   100%   38/38
   EXP   7%   1/13
Picasso 
Creative Graphic Artist ;-)
Profesor

Flaga i kraj:
Poland

Poziom: 31
Wysłany: 2006-08-10, 22:27   

W takim razie dla słyszących a nie tylko lecz dla wszystkich, ktorzy chcą coś nauczyć j. miganego na filmku na flashie na stronce, to polecam na to, byście zajrzeć na tej stronce o kursie j. miganego na filmku we flashie --> Kliknij tu

My status

Poziom: 31 HP   5%   126/2536
   MP   100%   1211/1211
   EXP   96%   100/104
malina 
świeża malina

Profesor

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
waga

Poziom: 29
Wysłany: 2006-08-10, 23:29   

uwierz czy chcesz czy nie nawet takie obrazki nie zawsze pomagają gdyż osoby niesłyszące migają po swojemu skrótami i szybko nie tak wolno jak tu, języka migowego powinny uczyc osoby niełyszace i tyle :wink:

"nawet sama umiejętność czytania w obcym języku wystarczy, by stać się podmiotem dwujęzycznym"- D. Bouvet

Poziom: 29 HP   5%   107/2142
   MP   100%   1022/1022
   EXP   77%   73/94
Mikosz 
;-)

Super Profesor Świata

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
wodnik

Chiński zodiak:
dzik

Piwa: 4/5
Poziom: 39
Wysłany: 2006-08-10, 23:32   
   Adres WWW: www.taxi-elita.pl

z Tobą sie zgodzę malinko a co do filmików flashowych to mam dodane w ulubionym i szczerze sporo słów zupełnie inaczej sie miga niż moi znajomi i ja także.... Czasami nie warto sie uczyć sztucznego....

My status

Poziom: 39 HP   8%   374/4676
   MP   100%   2232/2232
   EXP   33%   53/160
xmaalinkax 
Początkujący

Poziom: 7
Wysłany: 2011-07-19, 13:55   

Jak ktoś nigdy nie migał to nie wie o co chodzi w książkach ;) Najlepiej z płyt z filmikami uczyć się ;)
Uczę się od jakiegoś czasu języka migowego, ale niektóre zapominam, mylą mi się :oops: Alfabetu na 100% umiem. Dawno już znałam od koleżanki :lol: Ale kiedyś trochę nauczyłam się migać od osoby niesłyszącej, ale teraz chodzę do masowej szkoły i nie bardzo mam z kim pogadać w języku migowym. A moja przyjaciółka niesłysząca nie chce się uczyć, bo uważa że to głupie itd. Po prostu ona lubi udawać, że jest słyszącą osobą :udaje8: :roll: Ale to jej sprawa. Ale chciałabym nauczyć się migać, ponieważ mam dużo koleżanek/kolegów niesłyszących, którzy migają, a słabo mówią. I to na przyszłość może przyda, może w urzędzie miasta będę pomagać niesłyszącym w tłumaczeniu czy może do mnie by przychodziliby :)

Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   12%   2/16

Dodaj do:  Wypowiedź dla Blip  Wypowiedź dla MySpace  Wypowiedź dla Twitter  Wypowiedź dla Flaker  Wypowiedź dla Grono  Wypowiedź dla Gadu Gadu Live  Wypowiedź dla Œledzika  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu