|
|
| czy z książek można się nauczyc dobrze języka migowego? |
| tak na pewno |
|
9% |
[ 1 ] |
| tak mi się wydaje |
|
54% |
[ 6 ] |
| nie jestem pewien |
|
18% |
[ 2 ] |
| nie, nie można |
|
18% |
[ 2 ] |
| nie wiem |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Głosowań: 11 |
| Wszystkich Głosów: 11 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
malina
świeża malina
 Profesor

Woj.: dolnośląskie
Flaga i kraj:

Zodiak:

Poziom: 29
Pomogła: 1 raz
|
|
Wysłany: 2006-08-06, 22:39 język migowy z książki
|
|
|
Jestem ciekawa co o tym sądzicie? W mojej okolicy większośc osób uważa ż edo nauki migowego wystarczą książki i oczywiście jak się wszystko dokładnie człowiek nauczy na "blaszkę" powinnien wszystko umiec
Ja mam 100% pewności że tak nie jest
Czy spotkaliście osoby które uczyły się języka migowego tylko z książek, nie mając wcześniej kontaktu z osobami niesłyszącymi? Jak się wam migało ? dało się wogóle porozumiec?
uzasadnijcie czy widzieliście książki do języka migowego i co można byłoby w nich zmienic, aby polepszyc naukę języka przez osoby słyszące?
Podobne tematy:
|
_________________ "być wykształconym znaczy być dwujęzycznym"- W.F. Mackey
"nawet sama umiejętność czytania w obcym języku wystarczy, by stać się podmiotem dwujęzycznym"- D. Bouvet |
|
|
| Poziom: 29 HP |
 |
 |
 |
 |
5% |
107/2142 |
|
|
|
|
 |
|
Linki sponsorowane
Status: Online
|
|
 |
Picasso
Creative Graphic Artist ;-) Profesor

Flaga i kraj:

Poziom: 31
|
|
Wysłany: 2006-08-06, 23:00
|
|
|
Otoż kiedyś pożyczyłem mojej kuzynce książka (ma ciemnoniebieska oprawa) słownik j.miganego zawierający około 2500 znaków miganych wyd. Hanzel PZG W-wa - ona mi przyznała kiedyś, iż czasami jej nie da się jakoś rady z korzystania się z niej, wówczas gdy w tej książce są jakieś 2500 zdjęć razem z 'wskazującymi znakami' i dlatego czasami się pomyliła w samonauce j. miganego z tą ksiażką pokazując do mnie na migi to dlatego jej wiele razy skorygowałem jej błędy niektórych znaków na migi .
Częsciej przeważnie czasami niektóre osoby słyszące chcące nauki j. miganego mają z trudnoscią w rozeznaniu się z tymi znakami wskazującymi pokazanych na zdjęciu z niektórych z 2500 znaków (na zdjęciu czarno-białym) .
|
|
|
| Poziom: 31 HP |
 |
 |
 |
 |
5% |
126/2536 |
|
|
|
|
 |
Kopciuszek
Głuchy-ósmy cud świata
 Profesor

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

Wiek: 25 Dołączyła: 02 Lut 2006 Skąd: Bielany Wrocławskie
Poziom: 33
Pomogła: 2 razy
|
|
Wysłany: 2006-08-07, 14:03
|
|
|
Mogę wam powiedzieć że nauka z ksiązki niewiele da nawet ja nie umiem czytać z ksiązki języka migowego niektóre wogule niewiem jak sie miga dlatego ksiązka wszystkiego sie nie da nauczyć musi byc osoba niesłyszaca lub doświadczona osoba która ukończyła kurs języka migowego ,słów języka migowego jest ich około 6000 bardzo duzo!. Jak osoba która bardzo dobrze miga to druga osoba może nauczyć sie migać łatwo i wygodnie niż z ksiązką.
A niektóre osoby potrafią przeczytać co jest pokazane znaki jezyka migowego, ale pod warunkiem jezli ta osoba potrafi coś zamigac, to łatwiej się czyta niz ta niedoświadczona osoba co nigdy w zyciu nie migała. Cóż bardzo trudno stwierdzić czy nauka z ksiązki bedzie bardzo dobrze migac. Dlatego ja głosowałam na nie jestem pewna. Bardzo trudno w to stwierdzić
|
_________________ Witaj Gość pisz bardzo ciekawe posty

|
|
|
| Poziom: 33 HP |
 |
 |
 |
 |
6% |
178/2982 |
|
|
|
|
 |
Mikosz
;-)
 Super Profesor Świata

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

Poziom: 39
|
|
Wysłany: 2006-08-07, 14:15
Adres WWW: www.taxi-elita.pl |
|
|
Co do mojego zdania na ten temat to odpowiedzi kieruje na wyższy post Kopciuszka
Z nia sie zgodze ze iż z ksiazki jest trudno nauczyc. Szczerze momentami nie zrozumiałem o co chodzi... Bez sensu drukuja ksiażki.
Radze na przyszlosc wszystkim slyszacym dziewczynom / chlopcom poszukac osoby nieslyszacej w swoim miescie. Zawsze szybciej i latwiej oraz swobodniej sie nauczy... Nie wyobrażam sobie abym sie nauczył z ksiazek
Sa tez kursy j. migowego w dużym mieście...
|
| Poziom: 39 HP |
 |
 |
 |
 |
8% |
374/4676 |
|
|
|
|
 |
martucha09
Be Happy Wysokozaawansowany

Flaga i kraj:

Zodiak:

Poziom: 25
|
|
Wysłany: 2006-08-07, 19:59
|
|
|
z ksiązki np stare znaki to można się jeszcze nauczyć, ale nie nowe znaki od Szczepankowskiego. Bo musiałam się uczyć aż 3 częsci na olimpiade to po prostu gubiłam się a czasem nie wiedziałam jak zamigać bo są same tesksty bez obrazków.
Uczyłam się pół roku te 3 częsci czyli 1500znaków i nic z tego nie pamiętam wszystkiego dokładnie, bo za dużo znaków jest bardzo podobnych do siebie
i jak byłam na olimpiadzie to zajełam 10 miejsce
ale za to w naturalnym jezyku migowym, czyli miałam przetłumaczyć z testu A4 na jezyk naturalny to mi poszło b.dobrze o wiele wiele lepiej niż w tym stucznym. Niektóre osoby wiedzą które miejsce wtedy zajełam a olimpiada odbyła się w Sławnie
A naj lepiej to się uczyc jezyka migowego z filmu. bo jest plyta z j. migowym oczywiscie ze z nowymi znakami. wtedy wiesz i mozna skojarzyc jak sie miga
Pozdrawiam
|
_________________ Moje życie miało imię dziewczęce.
Imię jasne jak konwalie pierwsze,
Rwane w trawie błyszczącej o świcie
Przez lilijne szopenowe ręce.
(...) |
|
|
|
 |
macgyver
Nowy

Flaga i kraj:

Zodiak:

|
Wysłany: 2006-08-10, 21:27
|
|
|
Tak jak niemieckiego, czy angielskiego, migowego nie można nauczyć się tylko z książki. Gdybym uczył sie angielskiego tylko z książki i spodkał kogos kto mówi po angielsku nie dogadałbym się. Tak samo jest z migowym.
|
|
|
|
 |
Picasso
Creative Graphic Artist ;-) Profesor

Flaga i kraj:

Poziom: 31
|
|
Wysłany: 2006-08-10, 22:27
|
|
|
W takim razie dla słyszących a nie tylko lecz dla wszystkich, ktorzy chcą coś nauczyć j. miganego na filmku na flashie na stronce, to polecam na to, byście zajrzeć na tej stronce o kursie j. miganego na filmku we flashie --> Kliknij tu
|
|
|
| Poziom: 31 HP |
 |
 |
 |
 |
5% |
126/2536 |
|
|
|
|
 |
malina
świeża malina
 Profesor

Flaga i kraj:

Zodiak:

Poziom: 29
|
|
Wysłany: 2006-08-10, 23:29
|
|
|
uwierz czy chcesz czy nie nawet takie obrazki nie zawsze pomagają gdyż osoby niesłyszące migają po swojemu skrótami i szybko nie tak wolno jak tu, języka migowego powinny uczyc osoby niełyszace i tyle
|
_________________ "być wykształconym znaczy być dwujęzycznym"- W.F. Mackey
"nawet sama umiejętność czytania w obcym języku wystarczy, by stać się podmiotem dwujęzycznym"- D. Bouvet |
|
|
| Poziom: 29 HP |
 |
 |
 |
 |
5% |
107/2142 |
|
|
|
|
 |
Mikosz
;-)
 Super Profesor Świata

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

Poziom: 39
|
|
Wysłany: 2006-08-10, 23:32
Adres WWW: www.taxi-elita.pl |
|
|
z Tobą sie zgodzę malinko a co do filmików flashowych to mam dodane w ulubionym i szczerze sporo słów zupełnie inaczej sie miga niż moi znajomi i ja także.... Czasami nie warto sie uczyć sztucznego....
|
| Poziom: 39 HP |
 |
 |
 |
 |
8% |
374/4676 |
|
|
|
|
 |
xmaalinkax
Początkujący

Poziom: 7
|
|
Wysłany: 2011-07-19, 13:55
|
|
|
Jak ktoś nigdy nie migał to nie wie o co chodzi w książkach Najlepiej z płyt z filmikami uczyć się
Uczę się od jakiegoś czasu języka migowego, ale niektóre zapominam, mylą mi się Alfabetu na 100% umiem. Dawno już znałam od koleżanki Ale kiedyś trochę nauczyłam się migać od osoby niesłyszącej, ale teraz chodzę do masowej szkoły i nie bardzo mam z kim pogadać w języku migowym. A moja przyjaciółka niesłysząca nie chce się uczyć, bo uważa że to głupie itd. Po prostu ona lubi udawać, że jest słyszącą osobą Ale to jej sprawa. Ale chciałabym nauczyć się migać, ponieważ mam dużo koleżanek/kolegów niesłyszących, którzy migają, a słabo mówią. I to na przyszłość może przyda, może w urzędzie miasta będę pomagać niesłyszącym w tłumaczeniu czy może do mnie by przychodziliby
|
|
|
|
 |
|
|