TVP starają o termin godzin dla Niesłyszących pod adresem http://ww6.tvp.pl/5396.dzialy
Nie dostępuje filmik z telewizji jak dawniej
Ja bedę zrobić filmiki z TVP pod adresem deaf-media.pl
Skorpionie, no ciekawe, kiedy strona deaf-media.pl bedzie dostepna? :->
Preferuje napisy, gdyz moge czytac ze zrozumieniem A z tlumaczem jezyka migowego jest kiepsko... miga sztywnie i sztucznie... nie miga lacznie z emocjami i mina...
A co do filmow bez napisow, jak moja kochana mamusienka twierdzi, ze wieczorem bedzie ciekawy film, a spytalam sie jej, jaki to film i na ktorym kanale bedzie... Odpowiedziala, o czym jest ten film i na ktorym kanale pokazuje go... A ja na to: eee znowu bez napisow... Ona na to: jak nie masz pojecia, o czym rozmawiaja, to wtedy moge pomigac ci. Poznym wieczorem dolaczylam sie do jej towarzystwa i rzeczywiscie ona przetlumaczyla film na migowy Kochana moja mamusienka :***
Oczywiście,że tak lepiej film z napisami niż tłumacza języka migowego
Jak będzie film z napisami to mogę oglądać, a jeśli film bez napisu to ciągle nie rozumiem i nic nie słyszę, ten film co mówi o tym, wtedy to dużo wołałam pani wychowawczynia z internatu to pani mogła mnie wytłumaczyć, ale nie zawsze.
Dlatego wolę tylko napisy
W mojej subiektywnej obserwacji, jak się wygląda w TVP w tłumaczeniu dla niesłyszących w formie tekstowej i miganej przez tłumacza/ki wynika, że przeważnie więcej, choć nie wszystkie w TVP tłumaczone w formacie tekstowej są tak wiernie jak bardziej dokładniej w momenciku ktoś np. aktor mówi albo dziennikarka we wiadomościach. Dlatego z tego powodu raczej badziej wolę na tym, co jest w formie miganej przez tłumacza/ki, bo zazwyczaj oni jako tłumaczami j. miganego zawsze przekazują dokładnie i wiernie tak jak oni mówią .
ja wolę napisy
a zrozumieć filmy bez napisów mogę troszeczkę pogubić się ale staram zrozumieć
A jak coś rozumiem film i co mówią to zależy od lektora
Ale wolę napisy!!
Tak na zawsze wole napisy bo jak bez napisy to trochę rozumiem lub nie o film oraz serial. Napisy niż lektorzy.
_________________ Nareszcie już mam grę cs 1.6 zjada powrót do grania ^^ już jestem najlepszy ;P a inne ludzie boję się i cziter buhaha a ja nie tylko uczciwy ^^
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum