Portal
Forum
Shoutbox
Chat
Album
Szukaj
Znajdź osoby
Zaproś użytkownika
Zaloguj
Preferencje
Prywatna galeria
Nasze aparaty i implanty
Ulubione tematy
Użytkownicy
Galeria użytkowników
Grupy
Rangi
Statystyki
Lista uśmieszek
Lista ankiet
Blogi
Blogowe nowości
Mapa Google
Gry Online (flash)
Gry Online
Video
Regulamin
FAQ

Menu
Regulamin  | FAQ  | Szukaj  | Znajdź osoby  | Chat  | Użytkownicy  | Grupy  | Statystyki  | Lista uśmieszek  | Album   
   Rejestracja | Zaloguj    Kontakt
Design Dotacja Video Download Shoutbox
Blogowisko FAQ Blogi Blogowe nowości
 All Deaf - Forum dla niesłyszących, słabosłyszących i nie tylko.

Reklama

Poprzedni temat :: Następny temat
Peter Hepp w Polsce
Autor Wiadomość
Alldeaf
Redaktor

Poziom: 27
Wysłany: 2008-12-18, 18:20   Peter Hepp w Polsce

Tagi: głuchoniewidomydiakonkapłanpracapeter heppksiążka

Głuchoniewidomy niemiecki diakon odwiedził Polskę promując swoją autobiografię pt. „Świat w moich dłoniach”. W Warszawie spotkał się z czytelnikami i opowiedział o swoich doświadczeniach głuchoniewidomego kapłana.

Peter Hepp urodził się jako osoba niesłysząca. W wieku niecałych 30 lat utracił również wzrok. To wydarzenie załamało go, przeszedł przez ciężką depresję, rozważał samobójstwo. Szczęśliwie pokonał depresję i po wielu staraniach udało mu się przejść kurs diakoński. W 2003 roku stał się pierwszym głuchoniewidomym kapłanem w niemieckim kościele. Ma żonę i dwóch synów. Napisał książkę, w której dzieli się swoimi doświadczeniami, jako osoby głuchoniewidomej.

- Gdy człowiek traci jednocześnie wzrok i słuch potrzebuje czegoś co rozświetli jego życie, czegoś bardzo ważnego, czego może się trzymać. Bez tego jest się samemu w mroku, a to naprawdę trudne do zniesienia. Dla mnie tym czymś jest religia – powiedział Peter Hepp na spotkaniu z czytelnikami.

W swojej opowieści podkreśla rolę społeczności lokalnej, która pomagała mu w jego drodze do akceptacji swojej podwójnej niepełnosprawności, jak również osobistych asystentów.

- Osoba głuchoniewidoma bez asystenta nie jest w stanie wykonywać samodzielnie pracy, ani poruszać się po mieście. Jego pomoc jest niezwykle ważna – powiedział Hepp.

Spotkanie z autorem zorganizowało Towarzystwo Pomocy Głuchoniewidomym i wydawnictwo Credo, nakładem którego ukazała się autobiografia Heppa.

Źródło:
Data opublikowania dokumentu: 2008-12-16, 13.37
Autor: Filip Miłuński, Fot.: Filip Miłuński, Źródło: inf. własna
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/33403

Podobne tematy:
17. rocznica wszczepienia pierwszego w Polsce implantu ślimakowego osobie całkowicie niesłyszącej.
Konferencja "Wokół zagadnień związanych z językiem migowym w Polsce" - 7-8 marca
[Wielkopolska] Pierwsze w Polsce szkolenia informatycznych dla niesłyszących
Impreza Miedzynarodowa Turnieju Nieslyszacych w Koszykowce
Głuchy terapeuta sztuki pomaga dzieciom przejść przez traumy na tle seksualnym

Postaw piwo autorowi tego posta

Poziom: 27 HP   5%   89/1795
   MP   100%   857/857
   EXP   26%   22/83
Linki sponsorowane
Status: Online
Nitro Nike 
Nitro2050
Wysokozaawansowany

Woj.: mazowieckie
Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
skorpion

Chiński zodiak:
kot

Postawił 12 piw(a)
Poziom: 24
Wysłany: 2008-12-19, 15:45   

Był u mnie na Łuckiej :) na spotkanie Peter Hepp on troche po polsku, bez problemu po niemiecku jęz.migowy. Ale było miło spotkanie i bardzo ciekawe jego odpowiadał o historii życie. Było sprzedanie ksiązka kosztuje 25 zł, ale ja tego nie wiedziałem i szkoda nie kupilem książka to więć można było kupić w sklepie kosztuje ta książka 34.90 zł Dużo osób kupilśmy książki ze sprzedaje.

Poziom: 24 HP   3%   40/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   72%   49/68
martucha09 
Be Happy
Wysokozaawansowany

Woj.: dolnośląskie
Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
panna

Postawił 2 piw(a)
Poziom: 25
Wysłany: 2008-12-19, 17:15   

No podziwiam tego księdza ale nie pojmuję że jest księdzem mimo to że nie słyszy ani nie widzi. Tutaj w Polsce pewnie nie było nawet takiej możliwości aby głucho- niewidomy człowiek został kimkolwiek ważny w społeczeństwie. Powiem że tutaj w Polsce jest jak zacofani że pomału przełamujemy jakiekolwiek bariery.
Ale pochwały należą się temu Peterowi.

Przez lilijne szopenowe ręce.
(...)
Postaw piwo autorowi tego posta

Poziom: 25 HP   3%   44/1490
   MP   100%   711/711
   EXP   8%   6/73

Dodaj do:  Wypowiedź dla Blip  Wypowiedź dla MySpace  Wypowiedź dla Twitter  Wypowiedź dla Flaker  Wypowiedź dla Grono  Wypowiedź dla Gadu Gadu Live  Wypowiedź dla Œledzika  Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi