Portal
Forum
Shoutbox
Chat
Album
Szukaj
Znajd¼ osoby
Zapro¶ u¿ytkownika
Zaloguj
Preferencje
Prywatna galeria
Nasze aparaty i implanty
Ulubione tematy
U¿ytkownicy
Galeria u¿ytkowników
Grupy
Rangi
Statystyki
Lista u¶mieszek
Lista ankiet
Blogi
Blogowe nowo¶ci
Mapa Google
Gry Online (flash)
Gry Online
Video
Regulamin
FAQ

Menu
Regulamin  | FAQ  | Szukaj  | Znajd¼ osoby  | Chat  | U¿ytkownicy  | Grupy  | Statystyki  | Lista u¶mieszek  | Album   
   Rejestracja | Zaloguj    Kontakt
Design Dotacja Video Download Shoutbox
Blogowisko FAQ Blogi Blogowe nowo¶ci
 All Deaf - Forum dla nies³ysz±cych, s³abos³ysz±cych i nie tylko.

Reklama

Poprzedni temat :: Nastêpny temat
Znasz j.migowego?

Umiesz migaæ?
Tak
75%
 75%  [ 25 ]
S³abo
21%
 21%  [ 7 ]
Nie
3%
 3%  [ 1 ]
G³osowañ: 33
Wszystkich G³osów: 33

Autor Wiadomo¶æ
Zorra 
Nowy

Woj.: ¶l±skie
Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
byk

Do³±czy³a: 01 Sie 2007
Sk±d: Jastrzêbie Zdrój

Poziom: 1
Wys³any: 2007-08-01, 13:15   

W zesz³ym tygodniu by³am na szkoleniu. Uczy³am sie tam naturalnego jêzyka migowego. To moje pocz±tki. By³o to pierwsze szkolenie w Polsce takiego typu. By³o rewelacyjne. Druga czê¶æ w sierpniu. Juz sie nie mogê doczekaæ. Nigdy wcze¶niej nie mia³m styczno¶ci z osobani nies³ysz±cymi. Zajêcia prowadzi³a Anna Gronowska z Warszawy

Postaw piwo autorowi tego posta

Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   11%   1/9
Linki sponsorowane
Status: Online
Felusia 
¦redniozaawansowany

Woj.: dolno¶l±skie
Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
panna

Do³±czy³a: 19 Wrz 2006
Sk±d: Boles³awiec

Piwa: 1/7
Poziom: 10
Wys³any: 2007-08-01, 18:32   

Oczywi¶cie ¿e znam j.migowy bo nauczy³am siê od kole¿anek i od nauczyciela który prowadzi lekcje! :lol:

Poziom: 10 HP   0%   0/230
   MP   100%   110/110
   EXP   81%   18/22
Agnessa 
Wysokozaawansowany

Do³±czy³a: 17 Wrz 2004
Sk±d: Poznañ

Poziom: 23
Pomog³a: 1 raz
Wys³any: 2007-08-04, 05:23   
   Adres WWW: http://agnessa.fotka.pl

No pewnie, ze znam jezyk migowy. Od kiedy? Od dziecinstwa :) Od kogo? Od mamy, pomigalysmy po swojemu, pozniej nauczylam sie migac nowych znakow w przedszkolu :)
W latach 2003-2006 reprezentowalam moja szkole na ogolnopolskich olimpiadach jezyka migowego i miganego. Najwyzsze miejsce, jakie osiagnelam, to trzecie miejsce w konkurencji ODCZYTYWANIE ZNAKOW JEZYKA MIGOWEGO (Kielce 2003) :)

Poziom: 23 HP   2%   24/1225
   MP   100%   585/585
   EXP   41%   27/65
horeczko 
¦redniozaawansowany

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
baran

Do³±czy³a: 20 Lut 2007

Poziom: 10
Wys³any: 2007-08-05, 16:52   

Tak znam j. miganym. Nauczy³am siê migaæ od szkole, od dzieci i od nauczycielki. Bo moich rodzice s³ysz± i mówi±. Moich rodzice ma³o znaj± migaæ tylko zwyk³e alfabetu. Tata pokazywa³ migowy alfabetu " CH " to znaczy chleb to tak skrót i itd. Nie Chcê tak tutaj napisaæ :D

Poziom: 10 HP   0%   0/230
   MP   100%   110/110
   EXP   72%   16/22
NNN 

Wysokozaawansowany

Do³±czy³: 08 Pa¼ 2006
Sk±d: Przejd¼ do mapy

Postawi³ 2 piw(a)
Poziom: 24
Pomóg³: 2 razy
Wys³any: 2007-08-06, 15:45   

Od dziecka nauczy³em migaæ od mojej brata, bo mój brat jest nies³ysz±cy. Potem w szkole wiele nauczy³em migaæ czyli sztuczne, naturalne i skrócone.

Poziom: 24 HP   3%   40/1353
   MP   100%   646/646
   EXP   86%   59/68
mattai 
Inwestor
Pocz±tkuj±cy

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
baran

Chiński zodiak:
pies

Do³±czy³: 12 Sie 2007
Sk±d: Wejherowo

Poziom: 6
Pomóg³: 1 raz
Wys³any: 2007-08-23, 14:58   

Kiedy by³em dzieckiem, przeprowadzi³em siê z rodzicami do Wejherowa niedaleko OSW dla Nies³yszacych. Mia³em pój¶æ tam do szko³y, jednak na przekór wszystkiemu poszed³em do szko³y normalnej. I jako dziecko czêsto przychodzi³em na teren o¶rodka, spotyka³em siê z nies³ysz±cymi i w ten sposób nauczy³em siê jêzyka migowego. Kiedy uczêszcza³em do szko³y ¶redniej oraz na studia, moje kontakty z nies³ysz±cymi ucich³y i w ten sposób, wstyd mi przyznaæ, zapomnia³em jêzyka migowego. Od dwóch lat kontaktujê siê z nies³ysz±cymi i przypomnia³em sobie na nowo jêzyk migowy. Mogê teraz z czystym sumieniem powiedzieæ, ¿e znam jêzyk migowy dobrze (ale nie bardzo dobrze) i w wystarczaj±cym stopniu, by swobodnie rozmawiaæ z osob± nies³ysz±c±.

Pozdrawiam wszystkich :wink:

Poziom: 6 HP   0%   0/104
   MP   100%   49/49
   EXP   92%   13/14
Agusia 
:):):)SAMSONITE:):):)
Profesor

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
lew

Do³±czy³a: 17 Cze 2004
Sk±d: Wroc³aw

Postawi³ 1 piw(a)
Poziom: 34
Pomog³a: 2 razy
Wys³any: 2007-08-25, 09:22   

Jestem osoba slaboslyszaca,od dziecka porozumiewalam sie tylko jezykiem mowy,bo w rodzinie sa tylko osoby slyszace.Urodzilam sie jako zdrowe dziecko,wiec stad moja mowa pozostala nadal do dzis taka sama,gdy mialam niespelna 5 lat to stracilam sluch,mialam wtym czasie lekki ubytek sluchu a teraz obecnie mam dosc duzy ubytek,ale ludzie uwazaja ze jestem slyszaca albo slaboslyszaca,a wedlug badan jestem osoba prawie gluchoniema,poniewaz coraz gorzej odrozniam i lapie dzwieki bez aparatu,gdyby nie aparat sluchowy to nie wiem czy bym poradzila z mowa,ale pewnie musialabym krzyczec w tym czasie.Wiec jezyka migowego w zyciu nie musialam uzywac w dziecinstwie,gdy pojechalam w 1998 roku nad Morze na Oboz z Poradni Logopedycznej dla osob Nieslyszacych to nauczyli nas przez dwa tygodnie alfabetu i pare podstawowych slow.W roku 2000 zaczelam przychodzic do klubu Sportowego i PZG bo w tym czasie we Wroclawiu miescilo sie na Braniborskiej a teraz osobno.Tam uczyli mnie nowo w tamtym czasie poznani ludzie nieslyszacyc,ktorzy porozumiewaja sie jezykiem migowym.Troszke sie udawalo mi polapac,al w roku 2003 zaczelam coraz lepiej uwazac w nauce,wiec teraz obecnie migam bardzo biegle bo mam kontakty z nieslyszacymi i swietnie sie dogadujemy.

Poziom: 34 HP   5%   161/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   22%   28/124
MySia 

Pocz±tkuj±cy

Do³±czy³a: 30 Lis 2006

Poziom: 7
Wys³any: 2008-03-14, 13:56   

Nie wiem, które opcje mam wybraæ, ale zaznaczy³am, ¿e s³abo ... bo powoli zapominam albo rzadko migam. A to dlatego, ¿e nie mam z kim pomigaæ w takim jêzyku, która uczy³a mnie pani (SJM) i te¿ NIE jestem w stanie zrozumieæ to co migaj± tak szybko do mnie ...

Pierwszy raz uczy³am siê w roku 1997 .. pamiêtam he, bo to by³ mój pierwszy obóz z poradni ... :P i uczy³am siê od jednego kolegi zaczynaj±c od alfabetu i kilka podstawowych s³ów. I tak przez d³ugi czas uczy³am jedn± by³± s³ysz±ca przyjacio³ka, ¿eby¶my pomiga³y jak czego¶ nie zrozumia³y¶my ... :)
A potem kiedy by³a 1 impreza DEAF (2005?), gdzie byli wiekszo¶c g³usi i migaj± bez mówienia, za³ama³am siê ... Tylko jedynie mo¿na siê domysleæ o co chodzi, ale to nie tak powinno byæ. Wiêc pomy¶la³am, ¿e siê pouczê jeszcze wiêcej s³ów w JM w poradni (oczywi¶cie darmowe zajêcia). Dopiero w tym roku u¶wiadomi³am sobie jaki jêzyk uczy³a mi ta pani, a wiêc to by³a SJM. A takim sztucznym jêzykiem g³usi nie pos³uguj± siê :[ W przysz³o¶ci chcia³abym siê nauczyæ PJM...

i to by by³o na tyle ... :)

Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   81%   13/16
molllia 
molllia
Pocz±tkuj±cy

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
waga

Do³±czy³a: 18 Sty 2008
Sk±d: Boleslawiec/Hannover

Postawi³ 2 piw(a)
Poziom: 7
Wys³any: 2008-03-14, 15:00   

A teraz ja :)
W dziecinstwie zauwazlam mojego wujka ktory miga, po jakims czasie sie dowiedzialam ze jest nieslyszacy, zna stare migowy, tylko klika literek nauczylam sie migowego od mojego wujka, ale znow po jakims czasie nie zapamietalam jezyk migowy, dopiero w 2002 roku zaczelam chodzic do liceum i tam wszystko od tego sie zaczelo,na Dworskiej w 3 miechy i juz nauczona jezyka migowego, (ale nie tak perfekt), teraz od kilku lat juz slabo znam migowy, :oops:
A jeszcze jedno, ja tu od czasu do czasu jestem w niemczech, tak wiec tez spotykalam z osoba nieslyszaca, wlasnie niemke, a migalismy, oczywiscie jezyk migowy niemiecki i niewiem dokladnie jakiego jezyka uzywalismy SJM czy PJM, moze sie kiedys dowiem.Mysle ze uzywalam jezyki PJM i SJM na obie jezykach niemieckiego.
Pozdrawiam :tiaaa4:

Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   50%   8/16
Klaudia
[Usuniêty]

Poziom: 34
Wys³any: 2008-04-11, 20:30   

Ja znam jedynie z internetu i trochê s³ówek nauczy³am siê od pani, z któr± mam zajêcia indywidualne w mojej szkole (masowej), ta pani jest z o¶rodka dla nies³ysz±cych w Poznaniu. Ca³y alfabet znam i my¶lê, ¿e dobrze, bo pani mi poprawia³a. Znam wszystkie nazwy tygodnia i miesi±ca. Migam np.: jadê, i¶æ, ja, ty, dziewczynka, ch³opiec, dziecko, dom, parasol, oczy, masz, postawiæ, oczy, usta, w³osy, piêkne itp.

Poziom: 34 HP   5%   161/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   35%   44/124
blondynka 
¦redniozaawansowany

Do³±czy³a: 01 Lut 2006

Poziom: 14
Wys³any: 2008-05-02, 20:19   

No có¿ chyba dla mnie by³o dziwne, bo jak urodzi³am siê jako nies³ysz±ca osoba, a moi rodzice s± s³ysz±ce. I có¿ czeka³am jak rodzi siê moj± m³odsz± siostr± i okaza³o, ¿e te¿ nies³ysz±ca jak ja. No i wymy¶li³y¶my jako¶ do migania, a mówi±c nam by³o trochê nie lubi³y¶my, mi siê robi³o jako¶ têsknoty do migania jak moja siostra jeszcze nie jest tak dobrze miga³a. Có¿ marzy³am o bycie dobrym migowym. I no spe³ni³o mi marzenie, ¿e wreszcie umiem doskonale migaæ PJM a SJM co¶ zmniejszy³o : ) Ale jeszcze wcze¶niej jak by³am na badania i pani mia³a taki papierek alfabetyczne do migania, uwielbia³am to uczyæ.

Poziom: 14 HP   1%   4/426
   MP   100%   203/203
   EXP   60%   20/33
Mikosz 
;-)

Super Profesor ¦wiata

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
wodnik

Chiński zodiak:
dzik

Do³±czy³: 16 Cze 2004
Sk±d: Bielany Wroc³awskie

Piwa: 4/5
Poziom: 39
Pomóg³: 2 razy
Wys³any: 2008-06-08, 09:16   
   Adres WWW: www.taxi-elita.pl

Zaznaczy³em na S£ABO poniewa¿ nie znam zaawansowanego jêzyka migowego (mam na my¶li naturalny). Wa¿ne ¿e znam alfabet i podstawowe znaki :)
Nauczy³em tego jêzyka od znajomych za czasów zawodówki... Wystarczy samemu patrzeæ jak migaj±, ³atwo po³apaæ o co chodzi. Jak czego¶ nie kuma³em to spyta³em i to tyle :P

My status

Poziom: 39 HP   8%   374/4676
   MP   100%   2232/2232
   EXP   33%   53/160
picolonet 
Nowy

Do³±czy³: 25 Wrz 2008

Poziom: 1
Wys³any: 2008-09-25, 23:22   

Kopciuszek, cze¶æ jestem pierwszy raz na tej stronie

Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   0%   0/9
Justyna1985 
Baby to Skarb!
Zaawansowany

Flaga i kraj:
Poland

Zodiak:
rak

Chiński zodiak:
bawol

Do³±czy³a: 22 Gru 2006
Sk±d: Wroc³aw

Postawi³ 1 piw(a)
Poziom: 17
Wys³any: 2008-09-26, 13:27   

rzeczywiscie znam j.migowego od podstawowki :) czyli od 4 klasy

Poziom: 17 HP   1%   6/630
   MP   100%   301/301
   EXP   48%   20/41
Wy¶wietl posty z ostatnich:   

Dodaj do:  Wypowied¼ dla Blip  Wypowied¼ dla MySpace  Wypowied¼ dla Twitter  Wypowied¼ dla Flaker  Wypowied¼ dla Grono  Wypowied¼ dla Gadu Gadu Live  Wypowied¼ dla Œledzika  Wypowied¼ dla Wykop  Wypowied¼ dla Facebook  Wypowied¼ dla Wyczaj.to  Wypowied¼ dla Gwar  Wypowied¼ dla Delicious  Wypowied¼ dla Digg  Wypowied¼ dla Furl  Wypowied¼ dla Google  Wypowied¼ dla Magnolia  Wypowied¼ dla Reddit  Wypowied¼ dla Simpy  Wypowied¼ dla Slashdot  Wypowied¼ dla Technorati  Wypowied¼ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Reklama