|
|
| Umiesz migaæ? |
| Tak |
|
75% |
[ 25 ] |
| S³abo |
|
21% |
[ 7 ] |
| Nie |
|
3% |
[ 1 ] |
|
| G³osowañ: 33 |
| Wszystkich G³osów: 33 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomo¶æ |
Zorra
Nowy

Woj.: ¶l±skie
Flaga i kraj:

Zodiak:

Do³±czy³a: 01 Sie 2007 Sk±d: Jastrzêbie Zdrój
|
Wys³any: 2007-08-01, 13:15
|
|
|
W zesz³ym tygodniu by³am na szkoleniu. Uczy³am sie tam naturalnego jêzyka migowego. To moje pocz±tki. By³o to pierwsze szkolenie w Polsce takiego typu. By³o rewelacyjne. Druga czê¶æ w sierpniu. Juz sie nie mogê doczekaæ. Nigdy wcze¶niej nie mia³m styczno¶ci z osobani nies³ysz±cymi. Zajêcia prowadzi³a Anna Gronowska z Warszawy
|
|
|
|
 |
|
Linki sponsorowane
Status: Online
|
|
 |
Felusia
¦redniozaawansowany

Woj.: dolno¶l±skie
Flaga i kraj:

Zodiak:

Poziom: 10
|
|
Wys³any: 2007-08-01, 18:32
|
|
|
Oczywi¶cie ¿e znam j.migowy bo nauczy³am siê od kole¿anek i od nauczyciela który prowadzi lekcje!
|
_________________ Cecha talentu jest niemoznosc pisania na zamowienie. |
|
|
|
 |
Agnessa
Wysokozaawansowany

Poziom: 23
Pomog³a: 1 raz
|
|
Wys³any: 2007-08-04, 05:23
Adres WWW: http://agnessa.fotka.pl |
|
|
No pewnie, ze znam jezyk migowy. Od kiedy? Od dziecinstwa Od kogo? Od mamy, pomigalysmy po swojemu, pozniej nauczylam sie migac nowych znakow w przedszkolu
W latach 2003-2006 reprezentowalam moja szkole na ogolnopolskich olimpiadach jezyka migowego i miganego. Najwyzsze miejsce, jakie osiagnelam, to trzecie miejsce w konkurencji ODCZYTYWANIE ZNAKOW JEZYKA MIGOWEGO (Kielce 2003)
|
|
|
|
 |
horeczko
¦redniozaawansowany

Flaga i kraj:

Zodiak:

|
Wys³any: 2007-08-05, 16:52
|
|
|
Tak znam j. miganym. Nauczy³am siê migaæ od szkole, od dzieci i od nauczycielki. Bo moich rodzice s³ysz± i mówi±. Moich rodzice ma³o znaj± migaæ tylko zwyk³e alfabetu. Tata pokazywa³ migowy alfabetu " CH " to znaczy chleb to tak skrót i itd. Nie Chcê tak tutaj napisaæ
|
|
|
|
 |
NNN
 Wysokozaawansowany

Do³±czy³: 08 Pa¼ 2006 Sk±d: Przejd¼ do mapy
Poziom: 24
Pomóg³: 2 razy
|
|
Wys³any: 2007-08-06, 15:45
|
|
|
Od dziecka nauczy³em migaæ od mojej brata, bo mój brat jest nies³ysz±cy. Potem w szkole wiele nauczy³em migaæ czyli sztuczne, naturalne i skrócone.
|
_________________ I will not return here... |
|
|
|
 |
mattai
Inwestor Pocz±tkuj±cy

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

Poziom: 6
Pomóg³: 1 raz
|
|
Wys³any: 2007-08-23, 14:58
|
|
|
Kiedy by³em dzieckiem, przeprowadzi³em siê z rodzicami do Wejherowa niedaleko OSW dla Nies³yszacych. Mia³em pój¶æ tam do szko³y, jednak na przekór wszystkiemu poszed³em do szko³y normalnej. I jako dziecko czêsto przychodzi³em na teren o¶rodka, spotyka³em siê z nies³ysz±cymi i w ten sposób nauczy³em siê jêzyka migowego. Kiedy uczêszcza³em do szko³y ¶redniej oraz na studia, moje kontakty z nies³ysz±cymi ucich³y i w ten sposób, wstyd mi przyznaæ, zapomnia³em jêzyka migowego. Od dwóch lat kontaktujê siê z nies³ysz±cymi i przypomnia³em sobie na nowo jêzyk migowy. Mogê teraz z czystym sumieniem powiedzieæ, ¿e znam jêzyk migowy dobrze (ale nie bardzo dobrze) i w wystarczaj±cym stopniu, by swobodnie rozmawiaæ z osob± nies³ysz±c±.
Pozdrawiam wszystkich
|
|
|
|
 |
Agusia
:):):)SAMSONITE:):):) Profesor

Flaga i kraj:

Zodiak:

Poziom: 34
Pomog³a: 2 razy
|
|
Wys³any: 2007-08-25, 09:22
|
|
|
Jestem osoba slaboslyszaca,od dziecka porozumiewalam sie tylko jezykiem mowy,bo w rodzinie sa tylko osoby slyszace.Urodzilam sie jako zdrowe dziecko,wiec stad moja mowa pozostala nadal do dzis taka sama,gdy mialam niespelna 5 lat to stracilam sluch,mialam wtym czasie lekki ubytek sluchu a teraz obecnie mam dosc duzy ubytek,ale ludzie uwazaja ze jestem slyszaca albo slaboslyszaca,a wedlug badan jestem osoba prawie gluchoniema,poniewaz coraz gorzej odrozniam i lapie dzwieki bez aparatu,gdyby nie aparat sluchowy to nie wiem czy bym poradzila z mowa,ale pewnie musialabym krzyczec w tym czasie.Wiec jezyka migowego w zyciu nie musialam uzywac w dziecinstwie,gdy pojechalam w 1998 roku nad Morze na Oboz z Poradni Logopedycznej dla osob Nieslyszacych to nauczyli nas przez dwa tygodnie alfabetu i pare podstawowych slow.W roku 2000 zaczelam przychodzic do klubu Sportowego i PZG bo w tym czasie we Wroclawiu miescilo sie na Braniborskiej a teraz osobno.Tam uczyli mnie nowo w tamtym czasie poznani ludzie nieslyszacyc,ktorzy porozumiewaja sie jezykiem migowym.Troszke sie udawalo mi polapac,al w roku 2003 zaczelam coraz lepiej uwazac w nauce,wiec teraz obecnie migam bardzo biegle bo mam kontakty z nieslyszacymi i swietnie sie dogadujemy.
|
_________________ "Nie mo¿esz przep³yn±æ morza, stoj±c na brzegu i wpatruj±c siê w wodê. Nie pozwól sobie na ¿ycie uleg³e i bezproduktywne, zadowalaj±c siê niczym."
 |
|
|
| Poziom: 34 HP |
 |
 |
 |
 |
5% |
161/3226 |
|
|
|
|
 |
MySia
 Pocz±tkuj±cy

Do³±czy³a: 30 Lis 2006
|
Wys³any: 2008-03-14, 13:56
|
|
|
Nie wiem, które opcje mam wybraæ, ale zaznaczy³am, ¿e s³abo ... bo powoli zapominam albo rzadko migam. A to dlatego, ¿e nie mam z kim pomigaæ w takim jêzyku, która uczy³a mnie pani (SJM) i te¿ NIE jestem w stanie zrozumieæ to co migaj± tak szybko do mnie ...
Pierwszy raz uczy³am siê w roku 1997 .. pamiêtam he, bo to by³ mój pierwszy obóz z poradni ... i uczy³am siê od jednego kolegi zaczynaj±c od alfabetu i kilka podstawowych s³ów. I tak przez d³ugi czas uczy³am jedn± by³± s³ysz±ca przyjacio³ka, ¿eby¶my pomiga³y jak czego¶ nie zrozumia³y¶my ...
A potem kiedy by³a 1 impreza DEAF (2005?), gdzie byli wiekszo¶c g³usi i migaj± bez mówienia, za³ama³am siê ... Tylko jedynie mo¿na siê domysleæ o co chodzi, ale to nie tak powinno byæ. Wiêc pomy¶la³am, ¿e siê pouczê jeszcze wiêcej s³ów w JM w poradni (oczywi¶cie darmowe zajêcia). Dopiero w tym roku u¶wiadomi³am sobie jaki jêzyk uczy³a mi ta pani, a wiêc to by³a SJM. A takim sztucznym jêzykiem g³usi nie pos³uguj± siê :[ W przysz³o¶ci chcia³abym siê nauczyæ PJM...
i to by by³o na tyle ...
|
|
|
|
 |
molllia
molllia Pocz±tkuj±cy

Flaga i kraj:

Zodiak:

Wiek: 25 Do³±czy³a: 18 Sty 2008 Sk±d: Boleslawiec/Hannover
Poziom: 7
|
|
Wys³any: 2008-03-14, 15:00
|
|
|
A teraz ja
W dziecinstwie zauwazlam mojego wujka ktory miga, po jakims czasie sie dowiedzialam ze jest nieslyszacy, zna stare migowy, tylko klika literek nauczylam sie migowego od mojego wujka, ale znow po jakims czasie nie zapamietalam jezyk migowy, dopiero w 2002 roku zaczelam chodzic do liceum i tam wszystko od tego sie zaczelo,na Dworskiej w 3 miechy i juz nauczona jezyka migowego, (ale nie tak perfekt), teraz od kilku lat juz slabo znam migowy,
A jeszcze jedno, ja tu od czasu do czasu jestem w niemczech, tak wiec tez spotykalam z osoba nieslyszaca, wlasnie niemke, a migalismy, oczywiscie jezyk migowy niemiecki i niewiem dokladnie jakiego jezyka uzywalismy SJM czy PJM, moze sie kiedys dowiem.Mysle ze uzywalam jezyki PJM i SJM na obie jezykach niemieckiego.
Pozdrawiam
|
_________________ "S± miliardy osób na ¶wiecie. Ale koniec koñców,wszystko sprowadza siê do jednej osoby" |
|
|
|
 |
Klaudia [Usuniêty]
|
Wys³any: 2008-04-11, 20:30
|
|
|
Ja znam jedynie z internetu i trochê s³ówek nauczy³am siê od pani, z któr± mam zajêcia indywidualne w mojej szkole (masowej), ta pani jest z o¶rodka dla nies³ysz±cych w Poznaniu. Ca³y alfabet znam i my¶lê, ¿e dobrze, bo pani mi poprawia³a. Znam wszystkie nazwy tygodnia i miesi±ca. Migam np.: jadê, i¶æ, ja, ty, dziewczynka, ch³opiec, dziecko, dom, parasol, oczy, masz, postawiæ, oczy, usta, w³osy, piêkne itp.
|
|
|
| Poziom: 34 HP |
 |
 |
 |
 |
5% |
161/3226 |
|
|
|
|
 |
blondynka
¦redniozaawansowany

Do³±czy³a: 01 Lut 2006
|
Wys³any: 2008-05-02, 20:19
|
|
|
No có¿ chyba dla mnie by³o dziwne, bo jak urodzi³am siê jako nies³ysz±ca osoba, a moi rodzice s± s³ysz±ce. I có¿ czeka³am jak rodzi siê moj± m³odsz± siostr± i okaza³o, ¿e te¿ nies³ysz±ca jak ja. No i wymy¶li³y¶my jako¶ do migania, a mówi±c nam by³o trochê nie lubi³y¶my, mi siê robi³o jako¶ têsknoty do migania jak moja siostra jeszcze nie jest tak dobrze miga³a. Có¿ marzy³am o bycie dobrym migowym. I no spe³ni³o mi marzenie, ¿e wreszcie umiem doskonale migaæ PJM a SJM co¶ zmniejszy³o : ) Ale jeszcze wcze¶niej jak by³am na badania i pani mia³a taki papierek alfabetyczne do migania, uwielbia³am to uczyæ.
|
|
|
|
 |
Mikosz
;-)
 Super Profesor ¦wiata

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

Poziom: 39
Pomóg³: 2 razy
|
|
Wys³any: 2008-06-08, 09:16
Adres WWW: www.taxi-elita.pl |
|
|
Zaznaczy³em na S£ABO poniewa¿ nie znam zaawansowanego jêzyka migowego (mam na my¶li naturalny). Wa¿ne ¿e znam alfabet i podstawowe znaki
Nauczy³em tego jêzyka od znajomych za czasów zawodówki... Wystarczy samemu patrzeæ jak migaj±, ³atwo po³apaæ o co chodzi. Jak czego¶ nie kuma³em to spyta³em i to tyle
|
| Poziom: 39 HP |
 |
 |
 |
 |
8% |
374/4676 |
|
|
|
|