Osobiście nie widziałem ani Skarżyńskiego ani Niemczyka więc nie pomogę w tym :-/
Musisz poczekać aż inni implantowcy tu wypowiedzą (ci którzy byli u dwóch Panów ze złotymi rękami)
Osobiście widziałam pana Niemczyka i znam go rozmawialismy kilka slow. Nie znam pana Skarzynskiego. Inni mowia, ze Niemczyk jest lepszy od niego, ale ja nie wypowiadam ktorzy sa lepsi.
To bez znaczenia, każdy lekarz inaczej myśli, który jest lepszy a który gorszy.
tam popelnia błąd ,a tu dobrze robi, a nawet odwrotnie...
inni mowia że ten lepszy, a tamci mowia inaczej
tak samo polecaja Poznań, a drugi polecają Warszawę u Banacha etc...
Wysłany: 2010-08-29, 19:36
Zgadzam się z Matrixem,że nie ważne jaki to będzie lekarz, konkurencja duża jest: Warszawa,Kajetany i Poznań. Ja w Poznaniu miałam wszczep implantu ślimakowego i noszę od 5 dni Nucleus 5.
Wyżej z góry czytałam,że nucleus jest nie wygodny w noszeniu, u mnie nie ma żadnych problemów,ponieważ nie czuję ,że w sobie mam procesor, jest lekki i cienki... nie ma żadnych problemów, ale prawdę mówiąc o wiele lepiej słyszę niż w aparatach,tylko nie potrafię wszystkich dźwięków odróźnić, jak wiadomo cierpliwości trzeba mieć:).
Otóż potrafię rozmawiać bez problemu teraz mając procesorek niż bez niczego, wcześniej musiałam czytać z ruchu warg to co mówią do mnie, a teraz czasem staram się usłyszeć to co mogę... czeka mnie długa rehabilitacja w poradni logopedycznej.
Pozdrawiam wszystkich
_________________ "Nie możesz przepłynąć morza, stojąc na brzegu i wpatrując się w wodę. Nie pozwól sobie na życie uległe i bezproduktywne, zadowalając się niczym."
u mnie nie ma żadnych problemów,ponieważ nie czuję ,że w sobie mam procesor, jest lekki i cienki... nie ma żadnych problemów, ale prawdę mówiąc o wiele lepiej słyszę niż w aparatach,tylko nie potrafię wszystkich dźwięków odróźnić
masz na myśli lekki i cienki niż inne procesory mowy ? czy słyszysz bogate barwy dźwięku ? na przykład co słyszysz ? z daleka i bliska ? czy słyszysz śpiewu konika polnego czy głośnej kukułki , a może bzyczących owadów ? szumy wiatru, drzew, morza, hałaśliwych pojazdów ? czy jeszcze coś słyszałaś którego wcześniej nie słyszałaś w aparacie słuchowym ?
Wysłany: 2010-08-30, 09:50
Jak mam założony procesor mowy to nie czuję szumów usznych,zaspokoiło mi. Co do dźwięków dla mnie jest za wcześniej aby napisać o barwach dźwięków, jest duża róźnica niż w aparacie słuchowym.Ja o wiele lepiej słyszę, dzięki temu siebie słyszę mówiąc ciszej,a zawsze za głośno gadałam a teraz o połowe ciszej,czyli słyszę siebie samego. Słyszę szepty ale nie wiem jeszcze co mówią,kwestia przezwyczajenia się i nauczania mowy,słów. Słyszałam pierwszy raz wiertalkę,na początku nie wiedziałam co to a później sąsiadka mi mówiła,że u nas remont mają i wiercą coś, więc dopiero później nauczyłam słyszeć głos wiertalki, słyszałam stukanie młotkiem gdyż sąsiedzi robią remont. Słyszę jak auta jeźdźą a wcześniej inaczej słyszałam, niektóre słowa już rozumiem ale to dopiero początek mojego słyszenia,od razu nie da się wyćwiczyć wszystkiego. Szum wiatru było dla mnie wspaniałym głosem,zrozumiałam jaki to dziwny i wspanialy dźwięk. Teraz słyszę i wiem jak pies szczeka, jak dzwoni dzwonek w telefonie, zrozumiałam nawet połączenie: nie ma takiego numeru, niektóre słowa da się zrozumieć. Słowo "Ć";"Ś" i itp były dla mnie dziwnym głosem,ale ja dopiero się uczę Matrix,więc nie można od razu powiedzieć,czy wszystko rozumiem.Co do koników, nie mam w tej chwili pola aby słyszeć jak grają,czy świerkają:D. Muzykę słucham ale nie rozumiem jeszcze co śpiewają,to co nowe dźwięki dla mnie,trudno powiedzieć od razu jakie są wrażenia:)...ale podobało miu się jak na dworze stukają butami:D
_________________ "Nie możesz przepłynąć morza, stojąc na brzegu i wpatrując się w wodę. Nie pozwól sobie na życie uległe i bezproduktywne, zadowalając się niczym."
Ciekawe Twoje relacje co słyszałaś teraz w implancie
Dużo dźwięków nie słyszałem w aparacie a dzieki implantowi słyszę. Szybko można się nauczyć odróżniania np. wiertarka, pociąg, płacz dziecka i tak dalej. Mam takie cwiczenia w domu obrazkowe z kasetą nagraną...
Najgorzej jest na ulicy, jeden wielki hałas, bardzo marnie słychać karetki czy Policji ale będę ten temat omawiał z doktorem by przestroił porządnie w niedługim czasie.
W implancie słyszę bardzo dobrze jak pracuje silnik klekota z daleka. Łatwo się odróżnia klekota i benzyniaki. W aparacie marnie było słychać.
Piszemy nie na temat bo temat jest o markach implantów
Mikosz, to jest wlasnie na ten temat, zadajemy pytania i odpowiedzi ktore musimy wiedziec
Agusia i Mikosz dzieki za odpowiedz, ale widze ze to porownuje jak aparat słuchowy tylko analogowy mogę słyszeć wszystkiego, nawet głośniej z dala gdzie jedzie pociąg etc... tak jak zadałem pytania wyżej.
Większość osób którzy noszą nowo technologicznie cyfrowe aparaty słuchowe gorzej słyszą i narzekają że nie słyszą i dlatego stąd lekarze polecili założyć implanta. Spróbowałem nosić cyfrowe w firmie: Fono, Geers oraz Oticon w Warszawie, wszystkie marki aparatu które są cyfrowe i w ogóle nie mogłem słyszeć, strasznie cicho i nie rozumiem barwy dźwięku które tak mówili w firmie. Plotki mówią że jeden z staruszków narzekał i domagał się mieć nowiutki analogowy aparat które nie produkują od nie dawna.
Tak naprawdę chciałem się dowiedzieć co jest w tym "barwy dźwięku" w implancie daje ? czy to daje jeszcze inne dźwięki które w aparacie słuchowym analogowym i cyfrowym nie było ?
Wysłany: 2011-05-20, 22:17
Apf, kto tu tak napsał ggrajewski- znasz się;>
Tomografię nie wolno nam?- co ty blefujesz tu, możey
rezonansu nie mozemy robić:)
wiem coś bo mam nucleus sama
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum