|
|
| Autor |
Wiadomość |
Kamil85
Nowy

Flaga i kraj:

Zodiak:

|
Wysłany: 2009-05-28, 14:17 Orzeczenie
|
|
|
Witam jestem nowy, nie znalazłem takiego tematu więc piszę go, mianowicie jak wy jestem osobą niesłyszącą na jedno ucho nie słyszę w 75% (czyli praktycznie go nie używam) a na drugie nie słyszę około 30%. Noszę dwa aparaty słuchowe i chciałbym zaczerpnąć informacji tutaj.
Chodzi mi o to że chcę się starać o orzeczenie o niepełnosprawności, miałem już takie ale się przedawniło. Orientuje się może ktoś jaką grupę powinienem dostać? Zależy mi na umiarkowanym ponieważ chciałbym zacząć studiować a czytałem trochę że mogą mi to sfinansować jak się ma umiarkowaną albo znaczną, a na lekką nie dają.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Podobne tematy:
|
|
|
|
 |
|
Linki sponsorowane
Status: Online
|
|
 |
Matrix
In The Future Fusion
 Super Profesor Świata

Woj.: dolnośląskie
Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

Poziom: 49
|
|
Wysłany: 2009-05-29, 05:57
Adres WWW: www.alldeaf.pl | www.design.alldeaf.pl |
|
|
Kamil85, Twoje procenty sluchu nic Nam nie pomoże i nie wiemy czy jesteś Głuchy czy słabosłyszący. Lepiej podaj ile masz db ubytku słuchu, mam na myśli db = decybel , nie procenty. O db znajdziesz w wykresie audiogramu. No i jeszcze trzeba opisać czy jesteś osobą ktora miga w jezyku migowym/miganym czy tylko mowi bez migania.
Da się załatwić orzeczenie, tylko musisz iść na komisję jeszcze raz i powiedzieć im że nie słyszysz i nie mowisz i nie jestes zdolny do pracy, wtedy dostaniesz stopien lekki i umiarkowany typu 03L. A jeżeli słyszysz doskonale za pomocą aparatu, mowisz jak osoba słysząca i jestes zdrowy jak byk, to komisja Ci nie da orzeczenie i każe Ci iść do pracy.
|
|
|
| Poziom: 49 HP |
 |
 |
 |
 |
15% |
1351/9013 |
|
|
|
|
 |
Kamil85
Nowy

Flaga i kraj:

Zodiak:

|
Wysłany: 2009-05-29, 07:24
|
|
|
Aha, więc jedno ucho około 85 db a drugie około 40 db, z aparatami jestem w stanie rozmawiać z ludźmi i nie używam języka migowego. Czy warto w takim razie iść na komisję? Kiedyś miałem orzeczenie umiarkowane na określony czas, następnie lekkie i teraz nie wiem czy mi dadzą.
Dziękuję za odpowiedź.
|
|
|
|
 |
Matrix
In The Future Fusion
 Super Profesor Świata

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

|
|
Wysłany: 2009-05-29, 17:39
|
|
| Kamil85 napisał/a: | | Aha, więc jedno ucho około 85 db a drugie około 40 db, z aparatami jestem w stanie rozmawiać z ludźmi i nie używam języka migowego. | to traktujesz jak osoba słabosłysząca, no prawie słysząca.
| Kamil85 napisał/a: | | Czy warto w takim razie iść na komisję? Kiedyś miałem orzeczenie umiarkowane na określony czas, następnie lekkie i teraz nie wiem czy mi dadzą. | hmm szczerze mowiąc, nie masz szans... tak jak pisałem wyżej jedynie tylko praca.
a kiedy miales stare orzeczenie ? i kiedy lekkie ?
|
|
|
 |
 |
 |
 |
15% |
1351/9013 |
|
|
|
|
 |
Kopciuszek
Głuchy-ósmy cud świata
 Profesor

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

Wiek: 25 Dołączyła: 02 Lut 2006 Skąd: Bielany Wrocławskie
Poziom: 33
Pomogła: 2 razy
|
|
Wysłany: 2009-05-30, 14:53
|
|
|
Kamil85,
Także zależy jaki lekarz jest, czasami są bardzo mili i umieją poznać że ty jesteś taki biedny, nieudolny, nie nadający sie do pracy to ci wystawią orzeczenie umiarkowane a jeśli traktujesz siebie jaka osobę słabosłyszącą to nie masz szans...
Najgorzej jest to, jeśli ten sam lekarz który ci wystawiał orzeczenia i zna cię, to masz mało szans na umiarkowane ;/ bo drugi raz już nie dałby sie nabrać na takie rewelacje lecz idź do innego lekarza. Dzisiejszy czasach bardzo ciężko mieć takie orzeczenie jakie powinny być często oni robią na łapu capu i już masz orzeczenie, często ludziska mają 3 grupę inwalidzką Koleżanka z pracy 12 lat była na wózku inwalidzkim, wróciła na nogach ledwo chodzi samodzielnie, ma problemy z sercem i nerki a ma 3 grupę inwalidzką po prostu tacy świnia oni nie patrzą na ludzka potrzebę lecz patrzą czy ty masz gruby portfel
|
_________________ Witaj Gość pisz bardzo ciekawe posty

|
|
|
| Poziom: 33 HP |
 |
 |
 |
 |
6% |
178/2982 |
|
|
|
|
 |
Kamil85
Nowy

Flaga i kraj:

Zodiak:

|
Wysłany: 2009-06-05, 10:33
|
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedź, czyli mam marne szanse nawet na lekkie, ale to jest chore żeby człowiekowi nie dać orzeczenia przy niektórych przypadkach. Jesteśmy pokrzywdzeni przez los, dajemy sobie radę, ale oczekujemy również pomocy od innych, a niektórzy tego nie rozumieją. W każdym razie idę złożyć wniosek i nie dam za wygraną.
Aha, mam jeszcze jedno pytanie, czy jeśli będę miał ten lekki stpopień, to czy jest może jakiekolwiek dofinansowanie na dojazdy do szkoły chociaż albo cokolwiek? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
|
|
|
|
 |
Matrix
In The Future Fusion
 Super Profesor Świata

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

|
|
Wysłany: 2009-06-05, 11:21
|
|
| Kamil85 napisał/a: | | W każdym razie idę złożyć wniosek i nie dam za wygraną. | i udawaj ze nie umiesz mowic
| Cytat: | | Aha, mam jeszcze jedno pytanie, czy jeśli będę miał ten lekki stpopień, to czy jest może jakiekolwiek dofinansowanie na dojazdy do szkoły chociaż albo cokolwiek? Z góry dziękuję i pozdrawiam. | wczoraj zamieściłem temat w newsie http://forum.alldeaf.pl/topics320/4187.htm#32779 , wszystko tam opisane.
stopień lekki nie ma żadnej ulgi na dojazd, tylko karta parkingowa.
najlepiej mieć stopień umiarkowany i znaczny.
|
|
|
 |
 |
 |
 |
15% |
1351/9013 |
|
|
|
|
 |
Kopciuszek
Głuchy-ósmy cud świata
 Profesor

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

|
|
Wysłany: 2009-06-05, 23:29
|
|
|
Matrix, nawet i znaczny jest lipny powód? I i III grupa inwalidzka nie posiadają np 30 dni urlopu lecz 20, już z tym doświadczyłam mogę oczywiście pomylić
|

|
|
|
 |
 |
 |
 |
6% |
178/2982 |
|
|
|
|
 |
Basiulka
długi sen,krótkie życie Profesor

Flaga i kraj:

Zodiak:

Poziom: 29
|
|
Wysłany: 2009-06-07, 09:56
|
|
|
| Matrix napisał/a: | stopień lekki nie ma żadnej ulgi na dojazd, tylko karta parkingowa.
najlepiej mieć stopień umiarkowany i znaczny. |
tak to prawda,ja mam stopien umiarkowany i dzięki temu wszystko korzystam wg przepisów a także z ulg
Kamil85, musisz walczyc i nie poddawac sie.Najlepiej pojsc do innego lekarza.Na komisji patrza na badanie sluchu jak masz powyzej 70 db to masz orzeczenie o stopniu niepełnosprawnosci umiarkowany.Powodzenia
|
_________________ Kiedy cos Ci sie nie udaje,
sprobuj zmienic droge do celu,
ale nie rezygnuj z niego.
Nie boj sie ekperymentow i nowych rozwiazan.
"Inne"nie musi byc gorsze:)
 |
|
|
| Poziom: 29 HP |
 |
 |
 |
 |
5% |
107/2142 |
|
|
|
|
 |
Mikosz
;-)
 Super Profesor Świata

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

Poziom: 39
|
|
Wysłany: 2009-06-07, 11:53
Adres WWW: www.taxi-elita.pl |
|
|
Kamil85, uważam ze powinieneś mieć orzeczenie i to koniecznie jeśli masz tak duży ubytek słuchu. Myślę że dostaniesz umiarkowany stopień jak ja.
Idź do PCPR i tam napewno załatwisz.
Mi kiedyś nie przedłużyli ale nie poddawałem. Jeszcze raz byłem na komisji. Lekarz zobaczywszy na audiogram, bez wahania odrazu mi dał orzeczenie na stałe.
Powodzenia Ci życze
|
| Poziom: 39 HP |
 |
 |
 |
 |
8% |
374/4676 |
|
|
|
|
 |
Matrix
In The Future Fusion
 Super Profesor Świata

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

|
|
Wysłany: 2009-06-07, 13:41
|
|
| Kopciuszek napisał/a: | I i III grupa inwalidzka nie posiadają np 30 dni urlopu lecz 20, już z tym doświadczyłam mogę oczywiście pomylić | osoba, która ma pierwszy stopień jako znaczny i jest niezdolny do pracy. Nie pracuje, więc po co im urlop ? to logiczne prawda?
a osoba, która ma trzeci stopień jako lekki i pracuje na pełnym etacie, to dostanie urlop jak u słyszących.
dobrze, że mamy umiarkowane orzeczenie
|
|
|
 |
 |
 |
 |
15% |
1351/9013 |
|
|
|
|
 |
Kopciuszek
Głuchy-ósmy cud świata
 Profesor

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

|
|
Wysłany: 2009-06-07, 21:46
|
|
|
Nie do końca dobrze..
Bo osoba umiarkowna bardzo często nie może pracowac tak jak chce. Powód? np jeśli chcesz układac towarów to BHP nie zgodzi się i nie możesz pracować, bo masz stopień II lipa...
|

|
|
|
 |
 |
 |
 |
6% |
178/2982 |
|
|
|
|
 |
Matrix
In The Future Fusion
 Super Profesor Świata

Flaga i kraj:

Zodiak:

Chiński zodiak:

|
|
Wysłany: 2009-06-07, 22:48
|
|
Kopciuszek, oczywiście mozna pracować fizycznie ciężko. Kiedyś pracowałem jako ślusarz, monter, ścinanie, wyczyszczanie metali, pomocnik przenoszenia bardzo ciężkich sprzętów, wyjmowanie otworu z butli gazowej... etc... takie ciężkie i to poważnie.
Nawet na pół etat pracy i ładny urlop.
Możliwe, że BHP się boi, że nie słyszysz i możesz stracić rękę przez maszynę do ścinania.
To zależy od jakiej pracy nie pozwala pracować gdy głuchy jest całkowicie niezdolny do pracy czegoś niebezpiecznego sprzętu np. hałasująca maszyna itp...
|
|
|
 |
 |
 |
 |
15% |
1351/9013 |
|
|
|
|
 |
xmaalinkax
Początkujący

Poziom: 7
Pomogła: 1 raz
|
|
Wysłany: 2009-06-07, 22:58
|
|
|
Jeśli chodzi o zasiłku pielęgnacyjnego to:
Jeśli dobrze radzisz ze słuchem i ze wszystkim to może ci nie przyznać.
A orzeczenie o niepełnosprawności będziesz miał.
|
|
|
|
 |
Agusia
:):):)SAMSONITE:):):) Profesor

Flaga i kraj:

Zodiak:

Poziom: 34
|
|
Wysłany: 2009-06-10, 13:29
|
|
|
Miałam 85 db i 60 db utraty słuchu wcześniej, traktowano mnie jako osobę słabosłysząca, no komisję się szło bez tłumacza i dostać można było otrzymać stopień lekki, wcześniej było 3 grupa inwalidzka, a teraz nazywają jako stopien lekki, właściwie to szansa jest tylko na stopień lekki, ja teraz mam gorszy ubytek słuchu i nie mam szans na stopień umiarkowany, ponieważ człowiek może iść do pracy i spokojnie zarabiać z ubytkiem słuchu...
|
_________________ "Nie możesz przepłynąć morza, stojąc na brzegu i wpatrując się w wodę. Nie pozwól sobie na życie uległe i bezproduktywne, zadowalając się niczym."
 |
|
|
| Poziom: 34 HP |
 |
 |
 |
 |
5% |
161/3226 |
|
|