Wysłany: 2005-06-15, 19:33 NFZ i MOPS- dofinansowanie aparatu łuchowego
Witajcie!
Otóż ja właśnie teraz nie dawno załatwiałam aparaty słuchowe przez Narodowy Fundusz Zdrowia(NFZ) oraz z MOPS-u i mi się udało podsumować całe moje koszty na pokrycie nowych 2 aparatów słuchowych.
Otóż ja na początek to poszłam robić badania słuchowe i skierowano mnie od razu do biura obok ich,który się znajduje we Wrocławiu i rozmawiałam z nią w sprawie aparatu słuchowego.
Oto początek:
Pani,która pracuje w tym zakładzie, gdzie się sprzedaje aparaty słuchowe dała mi różne warianty do zrobienia:
Zrobić badanie słuchu
skserować orzeczenie mojej grupy inwalidzkiej- stopień niepełnosprawnych
wziąć z urzędu pracy-zaświadczenie,że nie pracuje i nie pobieram żadnych kosztów-zasiłków od nich
wziąć zaświadczenie,że chodze do szkoły
Też otrzymałam od laryngologa wniosek,że do NFZ,że muszę nosić dwa aparaty i oni sami wpisali ich dany kod jaki powinnam otrzymać, oraz czy dwa czy 1 aparat.
Zaniosłam to wszystko do NFZ i od razu mi wniosek uzupełnili- dla mnie koszt wynosił na 2 aparaty+wkładki do uszka 3100zł, ponieważ jestem osobą uczącą się i mi się należy ta dana suma!
jezeli osoba jest dorosla to moze otrzymac od NFZ mniej niz ja mam,gdyz to nie jest osoba uczaca sie.
W tzm samym dniu wzielam wniosek wzpelniony od NFZ i umowilam sie na dany +dokladny dzien z pania ktora wlasne sie zajmuje z aparatami i zrobila mi kosztorys, prosila abzm NFZ zrobila ksero i orzeczenie o st. niepelnosprawnosci.
oraz wziela zaswiadczenie o zarobkach +ja mieszkam z rodzicami wiec od nich musialam wziac.
Pojechalam z tymi papierami do MOPSu wzielam od nich wniosek i w tzm samzym czasie to uzupelnilam i dalam to wsyzstko.
Okazalo sie,ze wciagu dwoch tzgodni ja otrzymalamm+zgode potwierdzona na 150%+pokrzcia dla mnie koszty na kupno aparatu.
Jednak juz niedlugo odbiore dwa aparaty sluchowe dwa czfrowe w nowej generacji.
Ci co nie ucza sie,np sa dorosle i pracuja to czasami czekaja na zgode od MOPSu pol roku,rok lub wiecej....to mi powiedziano na miejscu.
_________________ "Nie możesz przepłynąć morza, stojąc na brzegu i wpatrując się w wodę. Nie pozwól sobie na życie uległe i bezproduktywne, zadowalając się niczym."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum