Kolejne niepokojące sygnały o sytuacji osób niepełnosprawnych. Nie ma pieniędzy m.in. na dofinansowanie zakupu aparatów słuchu.
O tym, że PFRON obciął o 29 proc. dotacje na pomoc niepełnosprawnym, pisaliśmy wczoraj w artykule "Bieda w pomocy". Na decyzji funduszu straciły osoby korzystające z pomocy MOPR-ów i PCPR-ów, które ubiegały się o refundację za aparaty słuchowe, sprzęt ortopedyczny, turnusy rehabilitacyjne czy likwidację barier architektonicznych. PFRON tłumaczył, że w tym roku dostał mniej pieniędzy od pracodawców, a poza tym jego podstawowym zadaniem jest wspieranie niepełnosprawnych na rynku pracy. Na innych zadaniach musiał więc oszczędzać.
Sytuacją osób niedosłyszących z Kielc jest oburzona Iwona Witek, członkini zarządu Polskiego Stowarzyszenia Protetyków Słuchu, która prowadzi Gabinet Protetyki Słuchu "Fono" przy ul. Paderewskiego w Kielcach. - Od początku roku nie sprzedałam ani jednego aparatu mieszkańcom Kielc i powiatu, bo MOPR i PCPR nie dały im dofinansowania. To zakrawa o kpinę - podkreśla Witek. Dodaje, że już wcześniej było trudno z pieniędzmi. - W ubiegłym roku środki z MOPR-u skończyły się w maju, nie chcę nawet myśleć, co będzie teraz. Ludzie zapożyczają się, biorą kredyty, bo przecież muszą jakoś funkcjonować - mówi Witek.
PSPS próbowało interweniować u świętokrzyskich parlamentarzystów. - W ubiegłej kadencji poprosiliśmy o pomoc posła PiS-u Przemysława Gosiewskiego. W listopadzie zaniosłam petycję do senatora PO Michała Okły. Oba pisma pozostały bez odpowiedzi - narzeka Witek.
- Nie zlekceważyłem tego pisma - odpowiada senator Okła. I obiecuje, że w najbliższych dniach będzie interweniował u pełnomocnika rządu ds. osób niepełnosprawnych. - Przypuszczam, że pełnomocnik zdecydował się ciąć dotacje na początku roku, po to, aby je zwiększyć, kiedy pojawią się dodatkowe pieniądze - uważa Okła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum